Terug naar site

Hoe Edenaren het liefst wandelen

Van paaltjesroutes tot GPS

Onlangs vroegen we de lezers van onze nieuwsbrief: wat is jouw favoriete manier van wandelen?

Dit is de uitslag:

71% – Op basis van paaltjes (route met kleurtjes of bordjes onderweg).
27% – Op de bonnefooi, ik ga gewoon naar een natuurgebied en loop dan op m'n gevoel
26% – Met een gedetailleerde routebeschrijving (met informatie over het gebied, weetjes onderweg e.d.)
25% – Indien aanwezig in een gebied: op basis van een knooppuntennetwerk
20% – Met GPS/GPX op mijn mobiele telefoon
14% – Met een papieren wandelkaart of geprinte plattegrond

Er is een overduidelijke 'winnaar': gemarkeerde wandelroutes.

Dat zijn routes op basis van gekleurde paaltjes in het bos of de bekende bordjes van de Klompenpaden en NS-wandelingen. Lekker makkelijk, dan hoef je onderweg niet op je mobiel, een kaart of routebeschrijving te kijken maar kun je optimaal genieten van de natuur om je heen.

Nu gaat Wandelen in Ede niet over de markeringen, dat is het domein van de diverse beheerders van de natuurgebieden, maar we kunnen op de website wel duidelijk bij de routes aangeven of deze gemarkeerd zijn of kunnen worden gelopen op basis van een routebeschrijving of GPS.

Op dit moment is De Goudsberg het enige gebied met een knooppuntennetwerk, maar er zijn plannen om dit uit te breiden. Dan komt er ook een handige wandelkaart bij. Als daar meer bekend over is zullen we dat natuurlijk melden.

Voor kaartjes en GPS is minder belangstelling.

Kaartlezen is niet ieders hobby of gave en de kwaliteit van de digitale wandelkaartjes laat vaak te wensen over. Een GPS-route maakt dat een stuk makkelijker, want je kunt gewoon de stip of pijl in je Garmin of in de GPS-app van je telefoon volgen die je over de juiste paden leidt. Met name bij particuliere routes is dat vaak de standaard. GPS-routes hebben nog een voordeel: omdat ze de meer toeristische paaltjesroutes mijden, is het veel rustiger wandelen.

Verschillende lezers gaven aan moeite te hebben met GPS. Daar gaan we een instructie voor maken die het makkelijker maakt. En we lopen de GPS-routes na op kwaliteit. Ze zijn niet altijd nauwkeurig, waardoor je soms het bos in wordt gestuurd terwijl je gewoon het pad moet volgen.

We gebruiken deze inzichten in hoe wandelaars het liefst wandelen om de website verder te verbeteren.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK