Terug naar site

In memoriam: edelhert Hubertus

Hoge Veluwe in rouw

 

foto: Hanneke de Kruyff

Edelhert Hubertus, de icoon van de Hoge Veluwe, is niet meer. Hij is bezweken in een bronstgevecht. 

Hij werd door een rivaal 'gevorkeld', dat wil zeggen: geraakt door de geweistang. Omdat een gehavend hert dan een nare en langzame dood tegemoet gaat, heeft de boswachter van het Nationaal Park hem uit zijn lijden verlost.

Vorig jaar raakte Hubertus in de bronsttijd al blind aan één oog, tijdens een gevecht met een rivaal om de gunst van de vrouwen. Die beperking is hem nu waarschijnlijk noodlottig geworden omdat hij zijn rivaal niet zag aankomen. Deze heeft hem aan de zijde van het blinde oog gevorkeld in zijn lies en daarbij ook zijn ingewanden geraakt.

Hubertus was razend populair onder de bezoekers van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dat had naast zijn imposante gewei alles te maken met zijn benaderbaarheid. Hij trok zich niets aan van bezoekers die uit waren op een leuk kiekje. Geen enkel ander edelhert is zo vaak gefotografeerd als Hubertus. Zelfs pal voor Jachthuis Sint Hubertus konden die hem vastleggen. Daaraan ontleende hij zijn koosnaam.

Het gewei van Hubertus, die tien jaar oud werd, komt in een van de gebouwen van De Hoge Veluwe te hangen. Hubertus zelf wordt, volgens De Telegraaf, opgegeten in het restaurant.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK