Return to site

Wekeromse Zand | 2,5-9 km

Het Wekeromse Zand is één van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Zand en heide worden omgeven door naaldbos, met in het zuiden bouwlanden.

Het gebied is rijk aan vogels. Langs de randen van het stuifzand broeden onder meer de nachtzwaluw, tapuit, geelgors, boompieper en veld- en boomleeuwerik. In de oude naaldbossen leven kruisbek, raaf, havik en zwarte specht. Vermeldenswaard is ook de aanwezigheid van een kudde moeflons die is uitgezet om de heide te begrazen.

Het Wekeromse Zand is vanuit archeologisch oogpunt heel interessant. Er komen grafheuvels voor uit de Nieuwe Steentijd en er is een oude Germaanse put. De Celtic Fields in het noordwesten werden als landbouwgronden aangelegd in de IJzertijd. De stuifwal met eikenbomen in het oosten dateert van rond de 16de eeuw.

In het gebied zijn twee wandelroutes uitgezet: de rode route is 7,5 km en voert over het stuifzand en de heide. De blauwe is 2,5 km en voert langs de IJzertijdboerderij, de Germaanse put en de Celtic fields. Ze zijn ook goed te combineren, dan is de totale wandelroute 9 km.

Routebeschrijving: pdf

Op het Wekeromse Zand wordt ook regelmatig een Van Gogh Wandeling gehouden over het geloof en de levenskunst van deze bekende schilder. De Van Gogh Wandeling is een begeleide belevingswandeling en kan door groepen vanaf 5 deelnemers worden geboekt.

Inspiratievideos

#wandeling #wandelroute #wekerom #wekeromsezand #celticfields #prehistorie #archeologie #zandverstuiving #heide #bos #moeflons #vogels

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK