• Airborne Wandeling

  Herdenkingswandeling in het kader van de Slag om Arnhem
  Operatie Market Garden September 1944
   
  foto: Albert Willemsen

 • Operatie Market Garden

  In september 1944 vond in het gebied van Ede, Renkum, Wolfheze en Oosterbeek operatie Market Garden plaats, een van de grootste luchtlandingsoperaties in de geschiedenis, ook wel bekend als de Slag om Arnhem. 

   

  De geallieerden wilden de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in handen krijgen, om zo Nederland te bevrijden en door te kunnen stoten naar Duitsland. De Airborne-operatie mislukte en de geallieerden werden gedwongen hun troepen terug te trekken ten zuiden van de Rijn – dit was Operatie Pegasus. 

 • broken image
 • Je kunt uit 4 afstanden kiezen

  10 km (geel) | 15 km (groen) | 25 km (blauw) | 40 km (rood)

   
  10 km: De route start bij Airborne Museum Hartenstein, destijds het hoofdkwartier van generaal Urquhart, en de diverse herdenkingsmonumenten in het park. Afdalend door de beukenbossen van de Hemelse Berg kom je uit bij de Oude Kerk en de pastorie waar gewonde Britse soldaten werden verzorgd, met het bijzondere verhaal van 'de engel van Arnhem'. Het smalle kerkpad in de richting van het Drielse Veer biedt uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn vanaf waar je ook de spoorbrug bij Arnhem kunt zien. Je staat even stil bij de bijzondere verhalen over de Britten en Polen die hier vochten voor onze vrijheid. Bij het voormalige Duitse bolwerk de Westerbouwing heb je vanaf het terras een geweldig panorama. Hier staken de geallieerden in rubberbootjes de Nederrijn over, wat op een fiasco uitdraaide. Terug in Oosterbeek doet de route hotel Dreyeroord aan, waar de 'battle of the white house' plaatsvond. Tenslotte bezoek je het Airborne War Cemetery waar 1754 militairen hun laatste rustplaats kregen.
   
  15 km: Deze route doet de bovengenoemde hoogtepunten aan, maar gaat ook volop de natuur in. Je wandelt door het prachtige glooiende gebied van de Hemelse Berg langs de Periferie, de verdedigingslinie van de geallieerde enclave. Vervolgens door de Valckeniersbossen, over landgoed Oorsprong met zijn beukenbossen en sprengbeken, en door de Bilderbergbossen. In Oosterbeek komt de route langs het toenmalige veldhospitaal Crossroad.
   
  25 km: Deze route pakt de hoogtepunten van de 10 km, en voert over landgoed Duno. Hier daal je van de stuwwal af naar de Fonteinallee langs het iconische kasteel Doorwerth, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Nederrijn. Een smal pad leidt je de stuwwal weer op naar de uitkijktoren Boersberg. Van hier gaat het binnendoor naar natuurgebied De Langenberg waar je via de Heelsumse Beek uitkomt bij het Airborne-monument. De route loopt langs de Drop Zone van Renkum en de Doorwertsche Heide naar Wolfheze, een van de paraglider-landingsplaatsen. Door de bossen en langs de Papiermolenbeek wandel je terug naar Oosterbeek. De route pakt aan het eind ook nog een stukje mee van landgoed Mariëndaal met de Slipbeek.
   
  40 km: Deze route neemt de hoogtepunten van de 10 km mee en volgt grotendeels het traject van de 25 km. Deze wandeling laat meer zien van de Drop Zone bij Renkum, waar in september 1944 meer dan tweeduizend parachutisten landden. De route steekt door naar de Ginkelse Heide in Ede waar 121 Dakota's nog eens tweeduizend parachutisten en 400 containers dropten. Hier vind je vlakbij het bestaande Airborne Monument de nieuwe indrukwekkende Landmark 'Vensters op het Verleden' dat de landing herdenkt. Door de natuurgebieden Zuid-Ginkel en Buunderkamp bereik je Wolfheze en Oosterbeek.
   
  De routes zijn op onderstaande overzichtskaart ingetekend. Bij je bestelling leveren we deze kaart in een interactief formaat mee, dus klikbaar en zoombaar, zodat je je van tevoren gedetailleerd kunt oriënteren.
 •  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • broken image
 • Smaakt dit naar meer?

  Ontdek het wandelparadijs rond Ede, een van de meest uitgestrekte wandelgebieden van Nederland. Op Wandelen in Ede vind je een compleet overzicht van alle 125 wandelroutes.

 • broken image