• Veluwe Voettocht

  De mooiste natuurroute van Nederland voert dwars over de Veluwe.

  Van Hattem naar Wageningen in 4 dagen, in totaal 100 km.

 • Veluwe Voettocht

  de wandeltopper van Nederland

   

  Met 91.000 hectare is de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Hoe zou het zijn om de hele Veluwe te voet te doorkruisen, van het uiterste noordoostelijke punt in Hattem naar het meest zuidwestelijke punt in Wageningen? Zoveel mogelijk door de natuur, over onverharde paden, zodat je helemaal opgaat in de Veluwe?

   

  Dat kan nu! De Veluwe Voettocht van Hattem naar Wageningen is een van de meest adembenemende wandelroutes in Nederland. Het is een pad dat je meeneemt door spectaculaire en ongerepte landschappen: bossen, heidevelden, zandverstuivingen, en unieke flora en fauna.

   

  Deze route is niet alleen een lust voor het oog, maar het biedt ook een gevoel van rust en ontspanning dat je nergens anders in Nederland vindt. De frisse lucht, de historische landgoederen, de indrukwekkende heidevelden en de beslotenheid van de uitgestrekte bossen zorgen ervoor dat je je helemaal één voelt met de natuur. Tijdens de wandelingen kom je wilde dieren tegen, zoals reeën, wilde zwijnen en zeldzame vogelsoorten.

   

  De Veluwe Voettocht is geschikt voor ervaren wandelaars en mensen die een meerdaagse natuurervaring zoeken. Je kunt 'm in vier dagetappes van gemiddeld 25 km lopen (dat is 6-7 uur wandelen), de gehele route is precies 100 km. Deze wandeling is ideaal voor iedereen die houdt van de natuur en op zoek is naar rust, ontspanning en avontuur.

 •  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • De Route

  Van Hattem aan de IJssel naar Wageningen aan de Nederrijn:

  100 km dwars over de Veluwe

  broken image

  Etappe 1: Hattem-Epe (19 km)

  Vanuit het stadje Hattem wandel je over het prachtige landgoed Molecaten en door het Zwolse Bos. Via de Heerder sprengen kom je langs de schaapskooi met uitspanning van het adembenemende heidegebied De Renderklippen. Daarna is het nog een klein stukje naar het Fletcher Hotel Epe-Zwolle waar je kunt overnachten.

  broken image

  Etappe 2: Epe-Apeldoorn (27 km)

  Langs de 'vogelroute' door het cultuurlandschap van Epe. Dan over landgoed Tongeren naar de Tongerense Heide. Vervolgens wandel je door de eindeloze Koninklijke Houtvesterij Het Loo en de Kroondomeinen naar Hotel De Echoput in het gebied Wenum-Wiesel bij Apeldoorn.

  broken image

  Etappe 3: Apeldoorn-Otterlo (28 km)

  Langs majestueuze beukenlanen naar het pittoreske dorpje Hoog-Soeren waar je gezellig koffie kunt drinken. Dan verder langs de uitgestrekte Asselsche Heide naar Hoog Buurlo met uitzicht op het monumentale Radio Kootwijk. Door het Hoenderloosche Bos naar de ingang van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Van hier gaat de route door het park langs het iconische jachtslot Sint Hubertus en over de zandverstuivigen van het Otterlose Zand naar vakantiedorp Otterlo waar diverse overnachtingsplekken zijn.

  broken image

  Etappe 4: Otterlo-Wageningen (26 km)

  Door de bossen bij Otterlo naar de landbouwenclave Mossel waar een uitspanning is. Door het Reemsterveld en het heidegebied Planken Wambuis via de Zuid-Ginkel bereik je landgoed Quadenoord. De route voert door het prachtige Renkums Beekdal en het bosgebied De Dorschkamp naar de glooiende Wageningse Eng. Vervolgens over de Wageningse Berg, door arboretum Belmonte met een fantastisch uitzicht over de Nederrijn, via het Bergpad en de Veerstraat naar het centrum van Wageningen.

 • De meest gestelde vragen

   

  1. Hoe kan ik de Veluwe Voettocht ontvangen?

  Dat is heel eenvoudig. Maak eerst je bijdrage over. Voor slechts 20,- heb je de volledige route (4 etappes) in huis en kun je de Veluwe Voettocht op een voor jou geschikt moment wandelen. Na betaling ontvang je een e-mail met de bestanden, een schaalbare overzichtskaart, de beschikbare horeca en een korte handleiding.

   

  2. Kan ik de routes ook op losse dagen lopen?

  Dat kan. Als je liever niet wilt overnachten kun je bij Epe naar het dorp wandelen en daar het OV pakken. Bij de tussenstops in Wenum-Wiesel (Apeldoorn) en Otterlo zijn ook OV-haltes. Je kunt de route ook in twee stukken van elk twee dagen lopen. Voordeel van vier aansluitende wandeldagen: ideaal voor een lang weekend of midweek, je bent er dan even helemaal uit.

   

  3. Wat voor uitgaven kan ik onderweg verwachten?

  Dat hangt natuurlijk van jezelf af. De route is zo gepland dat je aan het eind van een etappe in een hotel kunt overnachten. Maar je kunt ook een eigen overnachtingsoptie regelen. Tip naast platforms als Booking en Airbnb: Vrienden op de Fiets-adressen kunnen ook door wandelaars worden gebruikt. Onderweg kun je lunchen of dineren in een van de uitspanningen, maar je kunt ook je eigen proviand meenemen. Omdat we de bebouwde kom zoveel mogelijk mijden zijn er geen winkels op de route, behalve in Otterlo. De derde etappe voert door Nationaal Park De Hoge Veluwe, de entree is € 12,30 pp.

   

  4. Wat is een GPS-wandeling?

  Dat is een wandeling die je met de navigatie van je smartphone kunt lopen. Geen zorgen als je hier nog geen ervaring mee hebt. Het is heel makkelijk en leuk om eens te proberen. Op Wandelen in Ede staat een stap-voor-stap instructie hoe je de routes op je telefoon kunt zetten.

   

  5. Wat als er onderweg iets gebeurt?

  Het wandelen is (uiteraard) op eigen risico. Hoewel we de routes met zorg hebben samengesteld, kunnen we geen aansprakelijkheid aanvaarden voor onvoorziene afwijkingen of blokkades onderweg, of voor misstappen of ongelukjes. Mocht een pad onverhoopt niet toegankelijk zijn, meld het ons, dan passen we de route meteen aan. Meestal kun je er eenvoudig omheen. Het is verstandig om een kleine medische set mee te nemen voor het behandelen van blaren en het verwijderen van teken.

   

  6. Mag de hond mee in het gebied?

  Ja, op deze routes kun je je viervoeter meenemen. De regel in de Nederlandse natuurgebieden is wel: sowieso aangelijnd, tenzij het een door de gemeente aangewezen gebied is waar honden los mogen lopen. Realiseer je dat je door wildgebieden wandelt en je hond dus altijd onder appèl dient te hebben.

   

  7. Ik heb (nog) geen bevestiging met de route ontvangen. Hoe kan dat?

  De bevestigingsmail van je betaling met daarin de route zit normaal gesproken binnen 5 minuten in je inbox. Komt het niet binnen, check dan allereerst even je spambox, soms komen mailtjes daar terecht. Je kunt de afzender dan whitelisten (markeren als OK). Heb je echt niets ontvangen, mail ons dan even, dan sturen we je de gewenste route handmatig toe!

   

  Heb je nog een vraag die hier niet is beantwoord? Stuur ons dan een mailtje.

 • Wat andere wandelaars zeggen

   

  "De Veluwe Voettocht was een bijzondere ervaring! Op hele stukken kwam ik nauwelijks andere wandelaars tegen. Ik voelde me echt één met de natuur en heb intens genoten van de rust en stilte om me heen. Ik heb de tocht alleen gemaakt, als retraite, om even te ontsnappen aan de drukte van mijn werk. Van harte aanbevolen!"

  – Harko

   

  "Samen met een vriendin heb ik de Veluwe Voettocht gewandeld. Wat een fantastische dagen hebben we samen gehad! De wandelroute was perfect uitgestippeld en bracht ons langs de mooiste plekjes van de Veluwe. De terrasjes en eethuisjes onderweg waren gezellig, we hebben heerlijk genoten van een lekkere lunch en koffie mét. Deze voettocht is echt een aanrader!"

  – Jeannette en Lieke

   

  "In één woord: geweldig! De diversiteit aan landschappen waar je doorheen wandelt: de uitgestrekte bossen van Het Loo, de glooiende heidevelden bij (als ik het me goed herinner) Tongeren, het uitzicht over de zandverstuivingen bij Otterlo. We hebben tijdens de tocht ook diverse dieren kunnen spotten, zoals een groep edelherten en wilde zwijnen, een bonte specht en een grote buizerd."

  – Gerben en Anneloes

   

  "Bedankt voor het maken van deze fantastisch mooie tocht! Afgelopen twee dagen etappe 2 en 3 gelopen. Genoten! Dikke pluim!"

  – Martine

 •