GPS-wandelen voor beginners

Een stap-voor-stap instructie

Wie rustig wil wandelen in minder drukke natuurgebieden, of graag nieuwe paden ontdekt, kan het beste een GPS-wandeling maken.

Vroeger was dat vooral het domein van de 'wandelnerds' die met een eigen Garmin-navigatiesysteem op pad gingen. Maar nu bijna iedereen over een smartphone beschikt en een brede keuze uit allerhande GPS-apps heeft, is dit veel makkelijker geworden.

Voor de beginners eerst een korte introductie van GPS. Deze afkorting staat voor Global Positioning System en helpt je om, waar je ook bent in de wereld, je exacte locatie/positie te bepalen. Dat gebeurt op basis van satellieten in de ruimte die signalen uitzenden die kunnen worden opgepikt door een GPS-apparaat. Zo weet je met de TomTom of Garmin in je auto of je smartphone altijd wat je locatie is op een af te leggen traject.

Voor wandelingen is dat natuurlijk superhandig. Van elke wandeling bieden we daarom een gpx-bestandje aan, de universele standaard voor GPS-apparaten. Dit bestandje kun je in de GPS-app op je telefoon laden en zo een wandelroute lopen, waarbij je op elk moment precies kunt zien waar je je op de route bevindt. Dit is ook praktisch bij gemarkeerde routes, want mis je eens een paaltje, dan kun je op je telefoon eenvoudig controleren of je nog goed zit.

Nu kunnen we een heleboel GPS-apps gaan vergelijken, maar dat gaan we niet doen. Mensen die al met GPS wandelen hebben inmiddels vast al wel ontdekt welke app hen het beste bevalt.

Dit artikel is voor beginnende GPS-wandelaars die nog niet goed weten hoe het werkt en behoefte hebben aan een eenvoudige stap-voor-stap uitleg. Daarom bevelen we één GPS-app aan die zowel voor iOS als Android beschikbaar is: Topo GPS

We gebruiken hem zelf, hebben onze gpx-bestanden hierop uitgebreid getest en weten dat alles goed werkt met de wandelingen die we aanbieden.

STAP 1 – Download the Topo GPS app in de App Store of Google Play. Tik meteen even de € 3,99 af voor de extra functies en het reclamevrij houden van de app. Dit is een schijntje voor het gebruiksgemak dat je ermee wint. En je hebt het nodig om onze routes goed te kunnen lezen. De kunt de app onbeperkt blijven gebruiken, ook voor andere GPS-wandelingen.

Het mooie van Topo GPS is dat ze een gedetailleerde topografische kaart van Nederland bieden waar ook de kleinste bospaden, hoogtelijnen en kenmerken in het landschap op staan. Binnen de app kun je als in-app aankoop kaarten van landen of van specifieke zaken (zoals wandel- en fietsknooppunten) die je wilt gebruiken installeren.

STAP 2 – Ga naar de wandelroutes op Wandelen in Ede, zoek een leuke route uit, en klik op het gpx-bestand achter de wandeling die je wilt lopen (plaatje 1). Dit is een directe downloadlink, dus het gpx-bestandje wordt door je browser meteen van onze server opgehaald. Je vindt het onder de downloadknop (plaatje 2). Klik vervolgens op het bestandje. Je telefoon zal de eerste keer vragen met welke app je het wilt openen. Kies dan Topo GPS. Heb je die keuze al eens gemaakt, dan zal het bestandje na aanklikken meteen in de app worden geladen en getoond (plaatje 3).

broken image

Topo GPS geeft met cijfers aan hoe lang de wandeling is. In dit voorbeeld van de Noord-Ginkel Bosroute iets meer dan 5 km. De kleur van de route wordt door Topo GPS bepaald, dat kun je negeren. Heb je meerdere gpx-bestanden in de app staan, dan zul je zien dat de wandelroutes allemaal verschillende kleuren hebben meegekregen. Klik je op de route zelf, dan opent zich een schermpje met informatie van Wandelen in Ede over de wandeling (plaatje 4).

STAP 3 – Ga naar het startpunt van de route. Je ziet nu een rode richtingaanwijzer in het scherm. Deze geeft tijdens de wandeling precies aan waar je bent en of je de route nog volgt of moet 'bijsturen'. De routes van Wandelen in Ede lopen allemaal over bestaande paden, dus bij twijfel kun je altijd het pad aanhouden. Er kan een kleine afwijking in zitten en soms is een wandelpad op het Topo GPS-kaartje niet te zien, maar zie je dit in het bos wel en dan helpt de app je om het juiste pad te kiezen.

Een praktisch puntje: GPS werkt ook zonder dat je mobiele data aan hebt staan. Maar als je thuis het gpx-bestandje in de app laadt is het verstandig om even te checken of het volledige gebiedskaartje op je telefoon is geladen. De app geeft dat zelf duidelijk aan. Als je dit vergeet, ook geen probleem, dan kun je altijd onderweg je mobiele data gebruiken. Topo GPS vraagt weinig van je data of batterij, maar het is natuurlijk altijd verstandig om je telefoon op te laden voordat je op pad gaat.

Houd er rekening mee dat bij heel koud weer (vorst) je accu wat sneller leeg kan lopen. Dit kun je ondervangen door de telefoon niet de hele tijd in de hand te houden, maar zoveel mogelijk in je broek- of binnenzak te houden. Je kijkt alleen op het kaartje voor de oriëntatie.

Onder 'routes' in de app vind je alle wandelingen die je hebt gedownload. Onder 'waypoints' eventuele bezienswaardigheden. We zullen onze eigen routes de komende periode waar relevant verrijken met omgevingsinformatie. De meest actuele versie van een gpx-bestand vind je dus altijd op onze website.

Kom je er niet helemaal uit met deze instructie, stuur ons dan even een mailtje. Indien nodig scherpen we de beschrijving nog wat aan.