• Wandeldgids Wandelen rond Ede

  Zoek je een wandelgids met inspirerende wandelingen rond Ede? Dan ben je op deze website aan het goede adres! 

   

  Je kunt natuurlijk een ouderwetse wandelgids van papier kopen, maar waarom zou je dat doen? Je kunt ook rondwandelen in de Edese natuurgebieden met een wandelpakket van Wandelen in Ede. Dan heb je voor een fractie meer in totaal 125 wandelroutes tot je beschikking. Inclusief de meeste wandelingen zoals die in de gidsen staan, maar dan mooier en actueler. Een betere deal dus.

   

  Je ontvangt op Wandelen in Ede bovendien gratis alle updates van wandelingen. Als een route wijzigt, voeren we die wijziging direct op de website en in het GPS-bestand door. Dat is een groot voordeel boven een papieren wandelgids die veroudert en slijt. Je hebt dan op je telefoon altijd de meest actuele routes.

   

 • Vergelijk het zelf

  Papieren wandelgids of Digitaal wandelpakket?

  broken image

  Papieren wandelgids

  • 15 wandelroutes
  • Informatie veroudert
  • Waterschade bij regen
  • Onhandig mee te dragen
  • Slechte prijs-kwaliteit
  broken image

  Digitaal wandelpakket

  • 125 wandelroutes
  • Altijd en overal up-to-date
  • Weersbestending
  • Handig in je smartphone
  • Uitstekende prijs-kwaliteit
 • Wandelen rond Ede - Recensie

  Een korte recensie van de wandelgids 'Wandelen rond Ede' van Pieter en Coby Metz met 15 rondwandelingen door de Edese natuurgebieden.

   

  Wandelgidsen kúnnen inspireren, als ze goed zijn vormgegeven. Dit is ook meteen de voornaamste kritiek op de bij Anoda Publishing uitgebrachte wandelgids van Pieter Metz. Op de cover lopen paarse teksten in de alledaagse fonts Times Roman en Arial over een blasse foto van een heideveld dat niet eens in bloei staat. Dit gebrek aan aandacht voor visualiteit doortrekt het hele boekje.

   

  Ede wordt door de auteur gepresenteerd als 'natuurlijk middelpunt' van Nederland, maar vervolgens geïllustreerd met een lelijke foto van het Edese gemeentehuis. Vrijwel alle foto's in het boekje hebben dezelfde grijs-groenige tint en zijn niet onderscheidend in kleur en compositie. Een gemiste kans als je de natuur in zijn volle glorie wilt laten zien en de lezer wilt uitnodigen om die al wandelend te gaan ontdekken. Metz is een goedbedoelende amateurfotograaf die met een eenvoudig compactcameraatje onderweg wat plaatjes heeft geschoten.

   

  De omschrijvingen van de wandelroutes zijn tamelijk droge opsommingen van wetenswaardigheden. Zonder meer interessant voor mensen veel willen wéten, maar geen moment word je als lezer 'gepakt' en geïnspireerd.

   

  De kaartjes, niet onbelangrijk voor een wandelgids, zijn wel strak vormgegeven, maar dienen vooral ter illustratie. Je kunt er niet goed op lopen, daarvoor heb je de schriftelijke routebeschrijving nodig. "Start met de rug naar de kerk, ga dan rechtsaf, bij het paaltje linksaf, dan met de bocht mee schuin rechtdoor. Op de Y-splitsing links aanhouden, bij de viersprong rechtsaf. Let op: het pad gaat verder bij de afslag." Etcetera. Voor mensen die het leuk vinden om tijdens het wandelen voortdurend een boekje te moeten vasthouden met je vinger op de juiste bladzijde (want paperback met een gelijmde rug, dus het gidsje klapt voortdurend dicht).

   

  Gelukkig zitten er bij het boekje gpx-bestanden die je gratis op de website van Metz kunt downloaden. Je kunt je afvragen waarom je het boekje dan nog zou willen kopen. Wat bij de gpx-bestanden opvalt is hoe zwaar ze zijn, zeker 30x de standaard. Ook zijn ze heel wobbelig ingetekend, het is net een omgekeerd borduurwerkje. Opnieuw weinig oog voor de visualiteit, terwijl er toch genoeg GPS-programma's op de markt zijn waarmee je routes strak kunt intekenen en bestanden licht kunt houden. Die moeite heeft Metz duidelijk niet genomen. De website is trouwens in dezelfde saaie groen-blauw-grijstinten opgetrokken en ziet er uit alsof hij is gebouwd in de prehistorie van het internet. 

   

  Wat verder opvalt is dat Pieter Metz meerdere routes heeft overgenomen van andere routemakers, of zich daar in ieder geval door heeft laten inspireren. Zo is de route door het Wekeromse Zand grotendeels de officiële paaltjesroute, het Luntersche Buurtbosch is gebaseerd op het bestaande knooppuntennetwerk, de route door het Binnenveld is vrijwel identiek aan het Klompenpad Harsloërpad, de route Planken Wambuis is grotendeels die van Natuurmonumenten en het Deelerwoud is ook de bestaande paaltjesroute. Blijkbaar had Metz niet zoveel inspiratie om zelf iets uit te zetten. 

   

  Tenslotte de prijs: het boekje bevat 15 wandelroutes van tussen de 7 en 15 km en kost € 17,90 (€ 14,95 + € 2,95 verzendkosten). Dat is € 1,19 per route, terwijl je voor het meest uitgebreide digitale wandelpakket van Wandelen in Ede slechts € 0,23 per route betaalt. Dit is dus 5x zo voordelig, bovendien visueel een wereld van verschil.

   

  Eindoordeel: 4