• Bezoek Ede

  Ontdek en bezoek Ede. Actief genieten van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Rond Ede en op de Veluwe kun je eindeloos wandelen over de heide, zandverstuivingen, en door het bos. Ook vind je in de Foodvalley cultuur, militaire geschiedenis en streekproducten.

   

  Plan je bezoek aan Ede en ontdek de Veluwe. In #mooiede en #visitveluwe is volgens de agenda van alles te beleven. Er zijn routes voor wandelen, fietsen, mountainbiken, skeeleren en paardrijden. Je kunt ook gewoon een ommetje maken en wandelen met je hond. Er zijn smaakfietsroutes zoals de Smaak van Van Gogh, militaire fietsroutes en single tracks voor MTB'ers. Je kunt een fiets huren en je eigen route plannen. 

   

  Tijdens je bezoek aan Ede zijn er leuke activiteiten voor gezinnen met kinderen op het vlak van natuur, kunst & cultuur, streetart en historie. Er is cultuur: musea, buitenkunst en muziek, maar ook culinaire foodfestivals en sportieve evenementen. Ede is ook een hotspot voor militair toerisme, zoals de Airborne, de luchtlandingen op de Ginkelse Heide, Operatie Faust, Operatie Pegasus en de oude kazerneterreinen. 

   

  Je kunt in Ede eten en drinken, overnachten en winkelen. De bereikbaarheid van Ede is goed. Er zijn meerdere VVV-informatiepunten, onder meer in het Natuurcentrum Veluwe en Boerderij Mossel. De afdeling Ede Marketing coördineert evenementen en vergunningen. In Ede zijn restaurants waar je pannenkoeken en poffertjes kunt eten, haute cuisine of wild, maar ook veel afhaalpunten en coffee-to-go. Overnachten kan in hotels, campings, b&b's, bungalowparken, groepsaccommodaties en tiny houses.

   

  In Ede vind je top-10 attracties, kastelen, de beste terrassen, Instagram-hotspots en de Heideweek. Genoeg om avonturen te beleven, voor een lang weekend of midweek. Wat dacht je van wild spotten: de Edese Big Five – edelherten, reeën, zwijnen, vossen en moeflons. Tegenwoordig zijn er ook wolven in Ede. Doe een wildkanseltocht met de boswachter langs wildobservatiepunten en uitkijktorens.

   

  Musea in Ede: de Passiflorahoeve Vlindertuin, het Nederlands Tegelmuseum, Historisch Museum Ede, Historische Collectie Nationale Reserve, Kijk & Luistermuseum, Kröller-Müller Museum, Museonder, Museum Deelen, Museum Lunteren en Platform Militaire Historie Ede.

   

  Muziek in Ede: de Edesche Concertzaal, Akoesticum Ede, Openluchttheater Ede, Poppodium Astrant, Cultura Ede en Huis Kernhem.

   

  Ede heeft meerdere dorpen en buurtschappen: Bennekom, Deelen, Ederveen, Harskamp, Hoenderloo, De Klomp, Lunteren, Otterlo, Wekerom, de Doesburgerbuurt, Driesprong, De Kraats, De Ginkel en De Valk.

   

  Karakteristieke plekken in Ede: het Belgenmonument, de Bloedsteen, de Doolhoflaan, de Tra, de Drieberg, het Jan Hilgersmonument, de Stingerbol, de Trapakkers, de Muur van Mussert, de Doesburger Molen en de schuilkelder van de Hoge Veluwe.

   

  De leukste tips om Ede en het Nationaal Park De Hoge Veluwe te bezoeken vind je natuurlijk op Wandelen in Ede. Op deze website bieden we een compleet overzicht van alle 125 wandelroutes rond Ede, vrijwel de gehele Zuidwest-Veluwe.