Wandelen met je hond

Waar zijn de trouwe viervoeters welkom?

Waar kun je in de omgeving van Ede wandelen met je hond?

De meeste honden houden echt van een stevige wandeling. Hiermee kunnen ze samen met hun geliefde baasjes het huis uit en de wereld verkennen. Door samen wandelingen te maken, bouwen jullie een goede band op en krijgen jullie de nodige lichaamsbeweging. Bovendien is het ook nog eens een mentale stimulans voor je hond.

In principe mag je overal met je hond wandelen, mits deze is aangelijnd. Een uitzondering vormen de Klompenpaden over boerenland. Ter bescherming van het vee zijn honden hier niet toegestaan. Maar alle andere routes kun je ook met je hond lopen.

In overleg met inwoners heeft de Gemeente Ede een aantal hondenlosloopgebieden aangewezen. Hier mag je hond lekker los lopen en hoef je de hondenpoep niet op te ruimen. In alle andere delen van de gemeente zijn de drollenzakjes wel verplicht.

In de Wet Natuurbescherming staat dat wie de natuur ingaat met zijn hond, ervoor moet zorgen dat het dier niet achter wild aan gaat. De hond moet dus altijd onder controle/appèl zijn, ook in de hondenlosloopgebieden.

Er zijn regelmatig incidenten met wild waarbij honden de wilde dieren aanvallen en/of opjagen. Honden hebben tenslotte een jachtinstinct. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als ze niets doen. Herten, reeën, wilde zwijnen, hazen, dassen en andere dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. Honden bijten ieder jaar meerdere reeën dood. Als weidevogels vluchten voor honden, zijn de eieren of jonge kuikens een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

Veel wandelaars en fietsers hebben geen last van honden, maar vinden het niet prettig als een hond tegen ze opspringt, of luid blaffend op hen afkomt. Ook paarden kunnen schrikken van honden. Als baasje houd je in de natuurgebieden je hond dus altijd aan de lijn. Een elektronische halsband is niet genoeg. Een hondentraining is aan te bevelen, daar worden baasje en honden allebei gelukkiger van, en het maakt het wandelen met je hond veel ontspannender.

Boswachters spreken eigenaren aan als hun hond losloopt waar dat niet mag. Een handhaver of buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) kan een bekeuring uitschrijven voor een loslopende hond. Altijd goed om te voorkomen.

Veel wandelplezier met je hond!