Binnenveldse Hooilanden (2)

De wetlands van Ede

 

foto: Eric Wander

De Binnenveldse Hooilanden zijn de Edese wetlands. Je vindt hier bijzondere planten en weide- en watervogels. 

Aan de oostkant van Veenendaal ligt een natuurontwikkelingsgebied waar ook Ede aan bijdraagt: de Groene Grens. Hier is een korte wandeling uitgezet:

Groene Grens: 3 km | gpx

Startpunt is de parkeerplaats aan de Dragonderweg, 3907 HZ Ede. De route kan ook worden ingekort tot alleen het rondje rond de wetlands, dan is het 1 km. Je loopt over vlonders door het riet en een stuk door de velden.

* Originele Wandelen in Ede route

In het Binnenveld wordt gewerkt aan 300 hectare nieuw natuurgebied: de Binnenveldse Hooilanden. De uitkijktoren bij de Werftweg, op de grens van het Wageningse en Bennekomse deel van het Binnenveld, biedt een fraai uitzicht over het nieuwe natuurgebied. Rechts kronkelt de Grift, aan de overkant liggen de Achterbergse Hooilanden en verderop de Utrechtse Heuvelrug. De volgende wandeling biedt een voorproefje:

Hooilanden: 3,5 km | gpx

Startpunt is het begin van de Kooiweg, een onverharde weg door het stiltegebied. Deze doet de uitkijktoren aan en een klein stukje door de Hooilanden bij het Valleikanaal.

* Originele Wandelen in Ede route

Wil je weten hoe het nieuwe natuurgebied gaat worden? Klik dan even op onderstaande inrichtingsschets voor een vergroting:

broken image

In het Binnenveld is ook een Klompenpad, het Harsloërpad. Een beschrijving hiervan vind je op de pagina met de Edese Klompenpaden.

We hebben hier ook Lange Afstandswandeling uitgezet: De Geldserse Vallei.