De Valouwe (2)

Particulier landgoed

Landgoed De Valouwe is minder bekend en daarmee een van de rustigste natuurgebieden van Ede.

De Valouwe is particulier eigendom. Het is deels toegankelijk op wegen en paden. Het is een afwisselend landgoed met bos, heideveldjes, jeneverbessen en rodondendrons. Een deel van het terrein wordt gebruikt voor paardensport.

Hoewel het altijd goed toegankelijk was, zijn de laatste jaren steeds meer beperkingen voor wandelaars ingevoerd. Op diverse plekken staan nu 'verboden toegang'-bordjes, zijn regels ingesteld, en zijn paden met takken ontoegankelijk gemaakt. De eigenaren zien het liefst zo min mogelijk wandelaars, maar vanwege een overeenkomst met de Gemeente Ede moet het gebied wel deels opengesteld blijven. Wandelen in Ede wil actuele informatie bieden waar nu precies wel of niet kan worden gewandeld, maar de eigenaren hebben deze informatie tot op heden nog niet willen verstrekken.

Daarom bieden we twee GPS-routes aan die voor zover bij ons bekend kunnen worden gelopen. Maar ze zijn op eigen risico / naar eigen inschatting ter plaatse.

Valouwe Noord: 8 km | gpx

Startpunt is de parkeerplaats van het Wekeromse Zand aan de Hoeverweg in Wekerom. Deze wandeling voert door het noordelijke deel van de Valouwe.

* Originele Wandelen in Ede route

Valouwe Zuid: 3,5 km | gpx

Startpunt is de ingang van het gebied bij de bushalte, ter hoogte van Wekeromseweg 54, 6718 SE Ede. Deze wandeling voert door het zuidelijke deel van de Valouwe.

* Originele Wandelen in Ede route

Wekerom en de Valouwe heeft ook een Klompenpad, het Beek- en Bultpad. Een beschrijving hiervan vind je op de pagina over de Edese Klompenpaden.