De Ginkel (5)

Heide met schaapskooi en landbouwenclave

 

foto: Albert Willemsen

De Ginkelse Heide is het meest bekende wandelgebied van Ede. Hier is de schaapskooi en vindt de jaarlijkse Airborne-herdenking plaats. Als de heide bloeit in augustus is het één groot paars tapijt. Aangrenzend liggen de natuurgebieden Noord-Ginkel, een landbouwenclave waar je goed wild kunt spotten, en Zuid-Ginkel.

Hier zijn vijf wandelroutes:

Landbouwenclave Noord-Ginkel: 4,7 km | markering: witte pijl op rood veld | gpx

Startpunt is de parkeerplaats bij Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2-A Ede. Dit is een wandeling rond de landbouwenclave Noord-Ginkel. Je loopt langs de rand van de heide en passeert de noordelijke schaapskooi. De Kreelseweg voert langs de Kreelse Plas en de Plas van Gent. Via de Groot Ginkelseweg wandel je terug naar het Natuurcentrum.

Noord-Ginkel Bosroute: 5,5 km | markering: witte pijl op rood veld | gpx

Startpunt is de parkeerplaats De Heidebloem, tegenover het dierentehuis De Hof van Ede, Verlengde Arnhemseweg 144, 6718 SM Ede. Dit is een heerlijk rustige wandeling door het natuurgebied Noord-Ginkel.

Schaapskooiroute: 6,5 km | markering: witte pijl op rood veld | gpx

Het startpunt is bij de parkeerplaats van de Schaapskooi Ginkelse Heide, aan de N224, 6718 SM Ede. De route voert langs het Airborne Memorial en de Mechelse Kuil door de gebieden Siberië en Oorsprong.

Vlinderdasroute: 7 km | gpx

Startpunt is de parkeerplaats bij Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2-A Ede. De wandeling voert langs akkers met een prachtig panorama, de Heidebloemallee met de Heidebloemplas, maakt een klein uitstapje naar de Plas van Gent en de Kreelseplas, om dan dwars door de landbouwenclave terug naar het Natuurcentrum te gaan. Dit is dé wandeling om dassen te spotten.

Ginkel-Mossel Panoramaroute: 14 km | gpx

Startpunt is de parkeerplaats bij Juffrouw Tok, Verlengde Arnhemseweg 101, 6718 SM Ede. Deze lange wandeling combineert de twee natuurgebieden Noord-Ginkel en Mossel, met verstilde bossen, vennetjes en prachtige uitzichten en doorkijkjes. 

* Originele Wandelen in Ede route

De wandelingen zijn op het kaartje aangegeven:

In dit gebied loopt ook een Klompenpad, het Kreelsepad. Een beschrijving van deze route vind je op de pagina met de Edese Klompenpaden.

In dit gebied is ook een wildwandeling uitgezet: Ginkel-Noord.

Op de pagina heidewandelingen vind je een mooie wandeling rond de Ginkelse Heide.