Heidewandelingen (4)

Wandel je hoofd lekker leeg

Nergens wandel je je hoofd meer leeg als op de uitgestrekte heide. Als de heide bloeit in augustus is het één groot paars tapijt.

De Ginkelse Heide is het meest bekende wandelgebied van Ede. Hier zijn twee schaapskooien en vindt de jaarlijkse Airborne-herdenking plaats.

Aangrenzend ligt de Edese (of Eder) Heide, een militair oefenterrein. Gelukkig wordt er vaak niet geoefend en kun je er rustig wandelen zonder door een tank te worden overreden. Je treft hier ook het Belgenmonument aan, op de plek waar in de Eerste Wereldoorlog een vluchtelingenkamp was.

Er zijn vier wandelingen op de Ginkelse en Edese Heide. Je kunt ze zien op dit overzichtskaartje:

Rondwandeling Ginkelse Heide: 9 km | gpx

Het startpunt is bij de parkeerplaats van de Schaapskooi Ginkelse Heide, aan de N224, 6718 SM Ede. De route voert langs het Airborne Memorial, de prehistorische grafheuvels van Zuid-Ginkel, de Wijde Veldweg, het bos Renkumse Beek aan de zuidkant van de A12 en steekt vervolgens de Ginkelse Heide over naar het Natuurcentrum Veluwe, en achterlangs terug naar de Schaapskooi.

* Originele Wandelen in Ede route

Edese Heide en Bossen: 7 km | gpx

Startpunt is de parkeerplaats Drieberg aan de Driebergweg in Ede, bij de rotonde in de N224. Een prachtige route over de Edese Heide langs de Genieweg, Drieberg en het bosgebied van de Langenberg.

Driebergroute: 7,5 km | gpx

Startpunt is het Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a 6718 SL Ede. Deze wandeling loopt via het Belgenmonument midden over de Edese Heide naar de prehistorische koepelgraven van het Klokbekervolk (2000 v. Chr.) bij Drieberg en dan via de noordelijke schaapskooi terug.

Edese Heide en Kreelse Zand: 8 km | gpx

Deze GPS-wandeling start bij de parkeerplaats Driesprong aan de Hessenweg in Ede. De route voert door het Edese Bos, over de bomentraa langs de Eder Heide, en steekt dan de heide over naar het Kreelse Zand. Met een ruime bocht over de heide en door de bossen kom je terug bij het startpunt.

* Originele Wandelen in Ede route

Andere heidegebieden van Ede zijn het Deelerwoud, Planken Wambuis en Nationaal Park De Hoge Veluwe.