Kernhem & Edese Bos (5)

Landgoed en gemengd bos

 

foto: Paul Klein

Aan de noordoostelijke rand van Ede ligt landgoed Kernhem met aangrenzend het Edese Bos, een gemend bos met beuken, eiken en naaldbomen. Het bos biedt een thuis aan tal van planten en vogels.

Huis Kernhem is aan het begin van de 19e eeuw gebouwd, maar al in de 14e eeuw was er op deze plaats een burcht Kernhem van de graven van Gelre. Het landgoed heeft zowel een Franse als een Engelse landschapsstijl. Door de statige beukenlanen kunt je vanaf het huis in verschillende windrichtingen lopen. Het landgoed heeft ook enkele monumentale boerderijen en de dikste eik van Gelderland.

In de Doolhoflaan is een reservaat voor vleermuizen ingericht. De oude beuken uit 1735 worden daarom zoveel mogelijk in stand gehouden. Aan het eind van de Doolhoflaan is een kleine grafheuvel die vermoedelijk dateert uit de Bronstijd. Hier ligt ook de mysterieuze 'bloedsteen'.

Op landgoed Kernhem is een GPS-wandeling uitgezet:

Landgoed Kernhem: 6,7 km | gpx

Startpunt is de parkeerplaats van Huis Kernhem, Kernhemseweg 7, 6718 ZB Ede. Deze wandeling loopt langs de Doolhoflaan met de grafheuvel en bloedsteen. Dan door het Edese Bos naar de Doesburger Molen en via de laantjes van landgoed Kernhem langs diverse monumentale boerderijen om bij het Huis Kernhem te eindigen.

* Originele Wandelen in Ede route

In het Edese Bos zijn vier gemarkeerde wandelingen uitgezet:

Driesprongroute: 5 km | markering: witte pijl op groen veld | gpx

Startpunt is de parkeerplaats aan de Wekeromseweg 1, 6718 SC Ede. Een prachtige route door het westelijke deel van het Edese Bos rond de Kouseband.

Demobosroute: 3,1 km | markering met pijltjes en tekst | gpx

Startpunt is de parkeerplaats aan de Koeweg in Ede. Deze route voert door het oostelijke deel van het Edese Bos rond het Hertegat. Onderweg staan bordjes met wetenswaardigheden over het demobos.

Edese Bosroute: 4 km | markering: witte pijl op groen veld | gpx

Startpunt is de parkeerplaats Driesprong aan de Hessenweg in Ede. Deze wandelroute loop door het oostelijke deel van het Edese Bos rond het Eikenkattenbos.

Langenbergroute: 5,5 km | markering: witte pijl op rood veld | gpx

Startpunt is parkeerplaats Drieberg aan de Driebergweg in Ede. Een mooie route door het oostelijke deel van het Edese Bos. Let op: hier en daar ontbreekt een paaltje, houd zoveel mogelijk de looprichting aan tot je de volgende tegenkomt.