Hoekelum & De Sysselt (5)

Geldersch Landschap en Kasteelen

Landgoed Hoekelum is een oude buitenplaats met een sfeervol 18e-eeuws huis. Het wordt omringd door een prachtige vijverpartij en bijzondere gebouwen. Direct aangrenzend, aan de andere kant van de spoorlijn Utrecht-Arnhem ligt De Sysselt, een uitgestrekt, licht heuvelachtig bosgebied met enkele heideterreintjes.

Het park rondom het kasteel is aangelegd in landschapsstijl. Kenmerkend zijn weiden met verspreide boomgroepen, slingerende paden en lanen in oud beuken- en eikenbos. Het park vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei. De kans is dan ook vrij groot dat je hier een ree of wild zwijn ziet, of misschien zelfs een das.

broken image

Er zijn vijf wandelroutes:

Landgoed Hoekelum: 4,4 km | twee gemarkeerde routes, rood en blauw | gpx

Je kunt de rode en blauwe routes los lopen, maar in het gpx-bestand hebben we ze zo gecombineerd dat de wandeling alle hoogtepunten van het landgoed aandoet: het kasteel, de sprengen, de beukenlanen, de honderd jaar oude grove dennen, de zichtas, de kaasboerderij en de ijskelder.

De Sysselt: 5 km | gemarkeerd in rood | gpx

Deze wandeling start bij de parkeerplaats aan de Nieuwe Kazernelaan. De route voert langs de oude bomen van de Sysseltselaan waar vleermuizen wonen, de heide die rijk is aan vlindersoorten, het Noorderbos en het Paradijs, een open dennenbos op stuifheuvels.

Het Sysseltse Paradijs: 7,7 km | gpx

Deze GPS-route begint bij de parkeerplaats aan de Nieuwe Kazernelaan. Deze voert door het mooiste gedeelte van de Sysselt.

* Originele Wandelen in Ede route

Combinatieroute Hoekelum-Sysselt: 11,6 km | gpx

Deze GPS-wandeling start bij de parkeerplaats van landgoed Hoekelum, Edeseweg 124, 6721 KE Bennekom. De route combineert landgoed Hoekelum, het Bennekomse Bos en de Sysselt.

* Originele Wandelen in Ede route

Op deze overzichtskaart zijn de wandelingen aangegeven:

Aan de noordkant van de Sysselt is ook een wildwandeling.