Klompenpaden (11)

Wandelen over boerenland

De Klompenpaden vormen de mooiste wandelroutes over boerenland in de provincie Gelderland. Ze kenmerken zich door rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. 

Ede heeft maar liefst 11 Klompenpaden. De routes zijn gemarkeerd met de bekende klompenbordjes waarbij elke route een eigen kleur heeft.

broken image

Omdat de Klompenpaden vaak over particulier terrein lopen en de routes nogal eens wijzigen, linken we voor deze wandelingen naar de website van Klompenpaden zelf. Hier vind je informatie over het startpunt, OV-verbindingen, overstappunten (voor als je routes wilt combineren, inkorten of verlengen), horeca onderweg, actuele wijzigingen in de routes en recensies van wandelaars.

Voor alle Klompenpaden geldt dat ter bescherming van vee honden niet zijn toegestaan. De enige uitzondering is het Kreelsepad, waar je hond – mits aangelijnd – wel welkom is.

Download de Klompenpaden app: ios | android

Wandelen in Ede heeft de Klompenpaden per gebied gerangschikt, met een korte beschrijving van de bijzonderheden.

EDERVEEN

Turfvelderpad: 13 km – video

Deze wandeling in het buitengebied van Ederveen loopt door weilanden, langs beken, over dijken en langs akkerranden. Je doet landgoed Roodselaar en kasteel De Bruinhorst aan.

LUNTEREN

Deze wandeling in het mooie buitengebied van Lunteren loopt door weilanden, over landgoederen en langs delen van de Grebbelinie in de Gelderse Vallei. Je doet Fort Daatselaar aan en passeert de Luntersche Beek.

Meulunterenpad: 12 kmvideo | gpx

Een wandeling over zandwegen, door weilanden, langs bossen en oude akkergronden. De route voert door het Luntersche Buurtbosch en over de Goudsberg.

Valkschepad: 11 km – video

Ontdek het fraaie boerenland van De Valk en omgeving, een gebied met een rijke en lange bewoningsgeschiedenis. "Een heerlijk stukje gronds," schreef dominee Heldring in 1840. Deze route voert over het Wekeromse Zand en doet ook de IJzertijdboerderij aan.

WEKEROM

Wandelen langs beken met verrassende vergezichten over het afwisselende agrarische landschap van Wekerom. Je komt langs oude landbouwgronden, grotendeels onverharde paden, en over de Wekeromse Bult – met (indien toegankelijk) uitzicht over de wijde omgeving. Deze route voert over de Wekeromse Eng, de Meent en Roekel.

HARSKAMP

Harscamperpad: 13 km – video

Een wandeling in het buitengebied van Harskamp, door lanen, over landwegen en langs historische gebouwen en landbouwgronden.

OTTERLO

Eeskoterpad: 15 km – video

Je wandelt door bos, langs boerenerven, over heide en stuifzand in het prachtige buitengebied van Otterlo. Het Eeskooterpad brengt je via oude tradities naar nieuwe agrarische initiatieven. De route voert langs Hallehuisboerderij De Houtkamp en door het Otterlose Bos.

BENNEKOM

Breukerengpad: 5,5 km – video

Wandelen over boerenland in het gebied De Hoeven, direct ten noorden van Bennekom. In de natte perioden kan het hier drassig zijn.

Harsloërpad: 13 km – video | gpx

Ontdek het Binnenveld, het mooie buitengebied van Bennekom en Wageningen. Je loopt over stegen, langs beken en over boerenland, langs uniek blauwgrasland en beschermd weidevogelgebied. De route loopt langs het Valleikanaal en de Hooilanden.

EDE

Kreelsepad: 14 km – video

Ontdek het prachtige buitengebied van Ede. Dit nieuwste Klompenpad voert door een klein, oud landbouwgebied met vennen te midden van een groot heidegebied, oude zandverstuivingen, hoge stuifduinen, eeuwenoude grafheuvels en de stuwwallen van de westelijke Veluwe. Deze route doet de drie plassen van Ede aan – de Heidebloemplas, de Plas van Gent en de Kreelse Plas – en voert langs de heidegebieden Valenberg (uitzichtspunt) en Mossel, het Natuurcentrum Veluwe en de landbouwenclave Hindekamp.

Ontdek het mooie buitengebied van de Doesburgerbuurt ten noorden van Ede. Je wandelt over boerenland, langs een oude wildwal, over de eng en voormalige heide en langs historische plekken van de Doesburgerbuurt. De Doesburgermolen is een van de oudste korenmolens van Nederland. Je komt ook langs het zogenaamde 'Kippenlijntje' van Ede naar Amersfoort.

FOOD WALK

Het Doesburgermolenplad is ook een Klompenpad Food. Onderweg pluk je allerlei lekkere wilde ingrediënten en koop je streekproducten, om na de wandeling mee te gaan koken. Zo wordt de aloude traditie van zelfgemaakte bramenjam, zomersalades en kastanjetaart weer nieuw leven ingeblazen.

Startpunt is het parkeerterrein van landgoed Kernhem. De route voert langs diverse zorgboerderijen en boerderijwinkels. Download de speciale Doesburgermolenpad Food folder met informatie over plukplekken, streekwinkels en recepten.