Wildwandelingen (7)

Wandelingen langs wildobservatieplaatsen

 

foto: Paul Klein

Op de Veluwe zijn 52 wildobservatieplaatsen (wop). Maar liefst 19 daarvan bevinden zich in de gemeente Ede.

Een aantal zijn gemakkelijk te vinden, maar er zijn er ook waar je ongemerkt aan voorbijgaat. In de Atlas van Wildobservatieplaatsen van de vereniging Het Edelhert staan ze allemaal vermeld. Lees ons artikel met 10 tips om zelf wild te spotten.

HOGE VELUWE

In Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn 9 wildobservatiepunten: Zinkgat, Bosje van Staf, de Plijmen, Reemsterbos, Lijkweg, Pampelse Zand, Schuilkelder, Koeversbos en Zwarte Veld.

Op de Google Earth-plattegrond van het park zijn ze aangegeven met een verrekijker. Op de wandelkaart die je bij de ingang van het park kunt kopen en op de groene bordjes in het park zijn ze gemarkeerd met een edelhert-ikoon. Ze zijn eenvoudig te vinden en te combineren met de wandelroutes in het park.

7 WILDWANDELINGEN

Er zijn 7 wandelingen langs wildobservatieposten. Je ziet ze op dit overzichtskaartje:

WEKEROMSE ZAND

WOP Wekeromse Zand: 3 km | gpx

Aan de noordkant van het Wekeromse Zand staat een houten wildobservatiepost die vanaf de parkeerplaats bij het Robert M. Greene Memorial aan de Vijfsprongweg is te bereiken. Met een beetje geduld en geluk kun je hier moeflons, reeën, vossen of dassen waarnemen. In het gebied zitten zo’n 60 moeflons, waarvan de helft rammen.

* Originele Wandelen in Ede route

DE SYSSELT

WOP Sysselt: 6 km | gpxvideo

Het startpunt van deze route is de parkeerplaats aan de Nieuwe Kazernelaan, 6711 RL Ede. De wildobservatiepost is bereikbaar langs een smal pad vanaf de hoofdroute.

* Originele Wandelen in Ede route

MOSSEL, NOORD-GINKEL EN REEMST

Valenberg en Mossel: 8 km | gpx

Startpunt is de parkeerplaats aan de Apeldoornseweg 40, 6733 SC Wekerom. Deze route voert langs twee wildobservatieposten: het uitzichtspunt Valenberg en de WOP Mossel, waar je uitkijkt over een voormalige akker van de oude boerderij De Mossel. Naast herten, reeën en zwijnen kun je hier ook New Forest pony's en Spaanse runderen zien.

* Originele Wandelen in Ede route

Noord-Ginkel: 6 km | gpx

Startpunt is de parkeerplaats aan de N224, Heidebloem Allee, 6718 SM Ede. Deze route doet drie wildobservatiepunten aan.

* Originele Wandelen in Ede route

Planken Wambuis (Oud en Nieuw Reemst): 9,5 km | gpx

Startpunt is de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de N224, Planken Wambuisweg 1A, 6718 SP Ede. De route voert langs twee wildobservatiepunten: Oud Reemst en Nieuw Reemst. De WOP Oud Reemst ligt vlakbij de parkeerplaats aan de N310. Vanaf de wildheuvel van Nieuw Reemst kijk je uit over een heidegebied, gelegen in een kleine kom.

* Originele Wandelen in Ede route

Wildkansel De Hindekamp in dit gebied is alleen onder begeleiding te bezoeken. Meer informatie bij het Natuurcentrum Veluwe.

DEELERWOUD

Wandelroute Herten Spotten: 8 km | gemarkeerd met blauwe pijlen | gpx

Het startpunt is de parkeerplaats bij Herberg De Woeste Hoeve, Oude Arnhemseweg 292, 7361 TW Beekbergen. Dit is een route van Natuurmonumenten.

WOP Wouters Memorial: 7 km | gpx

Het startpunt is de parkeerplaats ter hoogte van Groenendaal 5, 7371 TB Loenen. Je loopt dan het tunneltje onder de A50 door naar het natuurgebied.

* Originele Wandelen in Ede route

Let op: in de periode van de edelhertenbronst, tussen 15 september en 15 oktober, zijn de routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16.00 's middags en 10.00 uur 's ochtends. Dit wordt in het gebied aangegeven met borden.